Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

ÇASİAD’dan Haftalık Ekonomi Değerlendirmesi

ÇASİAD’dan Haftalık Ekonomi Değerlendirmesi

ÇASİAD’dan Haftalık Ekonomi Değerlendirmesi

TÜRKİYE EKONOMİSİ

  • TÜİK’in açıkladığı Şubat ayı enflasyonu %0,81 ile beklentilerin üzerinde geldi. Şubat ayında yıllık enflasyon ise %10,13’e yükseldi. Bloomberg HT’nin 16 kuruma uyguladığı ankette yıllık enflasyon beklentisi %9,7 seviyesindeydi. Çekirdek enflasyon ise %8,3’e çıktı; bir ay önce çekirdek enflasyon %7,5 seviyesindeydi.
  • TÜİK verilerine göre Ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre ihracat %18,1 artarak 11,27 milyar dolar, ithalat ise %15,9 artarak 15,58 milyar dolar olarak gerçekleşti. Geçen yılın aynı dönemine kıyasla Avrupa Birliği’ne yapılan ihracat %12 artarak 5,3 milyar dolar oldu.
  • TİM, Şubat ayında ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre %5,1 artışla 11,296 milyar dolar olduğunu açıkladı. TİM’den yapılan açıklamaya göre sektörel olarak Şubat ayında lider %12,5’luk artış ile otomotiv sektörü oldu.
  • İSO ve Markit işbirliğinde hazırlanan İmalat Sanayi PMI endeksi, Şubat ayında bir önceki aya göre 1 puan artarak 49,7 değerine yükseldi ve Ekim ayından bu yana en yüksek değerine ulaştı. PMI anketi verilerine göre, Şubat’ta yeni ihracat siparişleri hacmi son 7 ayda beşinci kez, imalat sanayi sektörü istihdamı ise son 7 ayda altıncı kez olacak şekilde yükseldi.
  • Eylül ayından bu yana gerileyen Bloomberg HT Tüketici Güven Endeksi Şubat ayında ilk defa yükseldi. Endeks, Şubat ayında bir önceki aya göre % 14,74 artarak 74,48 değerini aldı.

DÜNYA EKONOMİSİ

  • FED yetkililerinin geçen hafta yaptıkları açıklamalarda faiz artırımına gidilmesi işaretlerinin artması üzerine piyasalarda Mart ayında faiz artırımına gitme ihtimalinin %80’i aştığı görüldü.
  • Eurostat, Euro Bölgesi’nde Şubat ayında enflasyonun bir önceki aya göre 0,2 puan artarak %2’ye yükseldiğini açıkladı. Böylelikle enflasyon, Avrupa Merkez Bankası tarafından hedeflenen seviye olan “%2’nin biraz altı”nın üstünde gerçekleşmiş oldu. Aralık ayında Euro Bölgesi’nde %9,6 olan işsizlik oranı ise Ocak ayında da aynı kaldı.
  • Çin hükümeti, ülkenin 2017 yılı için büyüme hedefinin en az %6,5 olarak gerçekleşmesi olduğunu açıkladı. Ülkede geçen yıl kentlerde 10 milyon kişiye istihdam yaratılırken bu yıl 11 milyon kişiye istihdam yaratılması hedefleniyor.
  • Japonya’da enflasyon, 2015’ten bu yana ilk defa “artı” yöne döndü. Deflasyonla mücadele eden ülkede, Ocak ayında tüketici fiyatlarının bir önceki yılın aynı ayına göre %0,4 gelmesinde, enerji fiyatlarındaki %9,2’lik artışın etkisi oldu.
  • Hindistan 2016 yılı dördüncü çeyrek büyüme oranı %7 ile bir önceki çeyrekteki %7,4 değerinin altında gerçekleşti ancak bu değer %6,4 olan beklentinin üstünde geldi.
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech