Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Rusya Krizi Çözüldü, Pazardaki Kriz Devam

Rusya Krizi Çözüldü, Pazardaki

Rusya Krizi Çözüldü, Pazardaki Kriz Devam

Türkiye-Rusya arasında iyileşen ilişkiler sonrası ticari yasakların kalkması, pazarda satılan sebze-meyve fiyatları üzerinde etkisini gösteriyor.

24 Kasım 2015 tarihinde Türk Hava Kuvvetleri tarafından Rus uçağının düşürülmesi sonrası Rusya, Türkiye ile bütün ticari anlaşmalarını fes etmişti. Bu tarihten hemen sonra Rusya’ya ihracat için yollanan sebze-meyve tırları günlerce gümrük kapılarında bekletilmiş ve daha sonrasında Rusya’ya ihracat tamamen durma noktasına gelmişti. Bu siyasi krizin atlatılması ve iki ülke arasında normale dönen ilişkiler sonrası Rusya, Ekim 2016’da ticari yasakları kaldırdı. Bu tarihten sonra tekrar o ülkeye ihracatın başlaması Türkiye iç pazarında da hareketlenmeye yol açtı.

Bu konu özelinde görüşlerini aldığımız Çanakkaleli pazar esnafı, fiyatlardaki dalgalanmanın nedenlerinden biri olarak da bunu gösterirken, bu durumun fiyatlar üzerinde etkisinin olmadığını düşünen esnaflar da vardı.

 

İlker Demirtaş; “İhraç edilen meyve-sebze genelde birinci kalite dediğimiz mallardan oluşuyor. Haliyle iç pazara da ikinci, üçüncü kalite mallar kalıyor. Biz bu mallara elek altı mallar deriz. Rusya ile aranın düzelmesinden midir bilmem ama fiyatlarda sürekli bir değişim meydana geliyor. Mesela ben geçen haftaki Cuma Pazarı’nda domatesi kilosu 1 TL’ye sattım ama bu hafta satın almaya kalktığımda 1,60 TL’ye geldi bana. İhracat arttıkça iç pazardaki rakamlarda artıyor.”

Murat Baloğlu; “Biz malı Antalya’dan temin ediyoruz. Sebze-meyvede Rusya’ya yapılan ihracatta ise Antalya başı çekiyor desek yalan olmaz. İhraç mallar hem rakamı arttırır hem de iç piyasaya dağıtılacak ürünün miktarını azaltır. Bu yüzden bilhassa domateste ileriki haftalarda artış olacağını düşünüyorum.”

Ahmet Bey; “Ben ürünümü Antalya’dan veya İzmir’den temin etmiyorum. Kendi üretimimizi satıyoruz pazarda. O yüzden diğer esnaflardan daha az etkileniyoruz bu tür durumlardan. Ben elmayı yıllardır. 1-1,5 TL bandında satıyorum. Ne arttı, ne azaldı. Ama mazot 5 TL’ye yaklaştı. Elmaya attığım ilacı 275 TL’ye alabiliyorum. Üreticinin, çiftçinin gelirinde artış olmuyor.”

Geçen haftaya oranla pazar fiyatlarında çok fazla bir değişim gözlenmedi. Yeşil sivri biber 6 TL, Domates ise 1 TL ile 3 TL arasında kalitesine göre değişen fiyatlarla satılırken, Çeri Domates kilosu 5 TL olarak satışa sunuldu. Lahana 5 TL, Brokoli 4TL, geçtiğimiz haftalarda kilosu 10 TL’ye kadar çıkan Patlıcan ise 5 TL olarak satıldı. Patates 1,70 TL, Kuru Soğan ise 0,75 TL olarak tezgâhtaki yerini aldı.

 

Engin Ören

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech