Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Çanakkale Turizmine Bir Balta Daha

Çanakkale Turizmine Bir Balta

Çanakkale Turizmine Bir Balta Daha

Geçtiğimiz yıllarda yerel turizmi teşvik etmek amacıyla verilen eğitimlerle Çanakkale’de “Ev Pansiyonculuğu” belgesi alan vatandaşlar, şimdilerde ruhsat sorunu nedeniyle faaliyetlerini sonlandırıyor.

Adı üzerinde “Ev Pansiyonculuğu” olan bu yerler için tüm binada normal pansiyon şartlarını yerine getirmeleri istenen Çanakkaleli vatandaşlar, Çanakkale Belediye Meclisini göreve çağırıyor.

Çanakkale Savaşlarının 100’ncü Yıldönümü kapsamında Çanakkale Valiliği, Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın çeşitli projeleriyle, farklı dönemlerde bakanlığın eğitim uzmanları tarafından ev pansiyonculuğu eğitimi verildi. Dünyada uzun yıllardır var olan ve yerel turizme halkın katılımını amaçlayan projelerle teşvik edilen ev pansiyonculuğu, şimdi işyeri ruhsatı yönetmeliğindeki yetersizlikler nedeniyle yapılamaz duruma geldi. Konuyla ilgili çalışmaların yapılması gerektiğini belirten ev pansiyoncuları, Çanakkale’nin turizme yönelik çabasının yanında olunması gerektiğini ifade ederek yönetmelikte tanımlanmadığı için normal bir pansiyon olarak değerlendirildiklerini ve haliyle istenilen şartları yerine getiremeyerek Vergi Dairesine ve Emniyet Müdürlüğünün Kimlik Bilgilendirme Sistemine kayıtlı faaliyetlerine çaresizce son vermek zorunda kaldıklarını, yönetmelik üzerinde bir çalışma yapılması gerektiğini ve bu süreçte de çalışma sonuçlanana kadar mağdur edilmemeleri gerektiğini dile getiriyor.

“RUHSAT YÖNETMELİĞİNDE TANIMLANMALI”

Ev pansiyoncuları, turizm sezonunun yaklaştığı bugünlerde yetkililere seslenerek; “Çanakkale Belediyesi’nin ruhsat yönetmeliğinde ‘Ev Pansiyonculuğu’ tanımlanmadığı için, bizden adı üzerinde ev pansiyonculuğu olan bir faaliyette tüm binada normal pansiyon şartlarını yerine getirmemiz isteniyor. Ruhsat alamadığımız için ticari faaliyetimizi sonlandırdık ve nihayetinde emniyetin kayıt bildirim sisteminden çıkarıldık. Artık hizmetlerimize devam edemiyoruz. Çanakkale’ye faydası olan bu sektör için Valiliğin ve Belediyenin olumlu yönde çalışmalar yapacağını umut ediyoruz. Fakat yeni bir turizm sezonuna kısa bir süre kala bu çalışmaların hızlanmasını istiyoruz. Bu konu, Çanakkale turizmini olumsuz yönde etkileyecek” diyerek mağduriyetlerini dile getiriyorlar.

Öte yandan Çanakkale’nin son yıllarda ulusal ve uluslararası birçok mecrada tanıtılarak, düzenlenen çeşitli toplantı, çalıştay, kongre ve projelerle turizm potansiyelinin hak ettiği değere ulaşabilmesi için neler yapılabileceği yönünde çaba sarf edilirken, kentin kültür ve yaşam tarzını daha yakından görmek isteyen yerli ve yabancı turiste alternatif konaklama imkanı sunan ev pansiyonlarının bürokratik işlemlere takılarak faaliyetlerine çaresizce son vermek zorunda kalmaları, turizm için harcanan maddi ve manevi çabaya yönelik akıllarda soru işareti bırakıyor.

EV PANSİYONCULUĞU NEDİR?

İstanbul Büyükşehir Belediye Zabıtası Yönetmeliği’nde Ev Pansiyonculuğu; “Ev, apartman dairesi, köşk, villa, yalı v.b. müstakil konutların normal bir ev düzeni içinde pansiyon haline dönüştürülmesi ve gerek yerli ve gerekse yabancı turiste bir ücret karşılığı verilmesidir.” ifadeleriyle tanımlanarak devamında Ev Pansiyonlarında aranacak nitelikler belirtiliyor. İstanbul Fatih Belediyesi ise 2015 yılında belediye meclisinde aldığı “Ev pansiyonculuğu sadece eski Eminönü sınırları içerisinde yapılmalıdır” kararıyla turistlerin yoğun olarak kullandığı bölgede ev pansiyonculuğu için coğrafi bir sınır çizerek talebe karşılık vermişti. (Kaynak – Haber Onur Özer)

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech