Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

ÇASİAD’DAN HAFTALIK EKONOMİ DEĞERLENDİRMESİ

ÇASİAD’DAN HAFTALIK EKONOMİ DEĞERLENDİRMESİ

ÇASİAD’DAN HAFTALIK EKONOMİ DEĞERLENDİRMESİ

TÜRKİYE EKONOMİSİ

  • TÜİK, Sanayi Üretimi Endeksi’nin 2016 yılı 4. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre %3,9 oranında arttığını açıkladı. Aralık ayında ise mevsim etkilerinden arındırılmış Sanayi Üretim Endeksi bir önceki aya göre %0,2 geriledi. Aralık ayında en fazla gerileyen endeks ise ara malı imalatı oldu (-%1,8).
  • TÜİK’in Aralık ayı dış ticaret endekslerini açıkladı. Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ihracat birim değer endeksi %0,5; ithalat birim değer endeksi ise %0,7 oranında azaldı. Öte yandan bir önceki yılın aynı ayına göre ihracat miktar endeksi %9,4 artarken ithalat miktar endeksi %3,1 arttı. Aralık ayında ihracat bir önceki yılın aynı ayına göre %9 artarak 12,8 milyar Dolara, ithalat ise %2,3 artarak 18,4 milyar Dolara yükseldi.
  • Dolar ve Euro, Türk Lirası karşısında bu hafta geçtiğimiz haftalarda yaşanan rekor seviyelerin altına indi. Geçtiğimiz hafta 4 TL seviyesini aşan Euro bu hafta 3,91 TL seviyesinden, Dolar ise 3,67 TL seviyesinden işlem görmeye başladı.
  • Avrupa Komisyonu, AB ve bölge adayı ülkeler için yayınladığı ekonomik tahmin raporunda, Türkiye’nin 2017 yılı büyüme tahminini %3’ten %2,8’e çekti. Komisyon raporunda, TÜİK’in AB standartlarında yeni açıkladığı veriler ile ekonomik büyüklüğün daha fazla olduğu ancak kırılganlığın da arttığı vurgulandı.
  • TCMB Beklenti Anketi’nin Şubat ayı sonuçlarına göre bir önceki ay %0,69 olan Şubat ayı enflasyon beklentisi %0,62’ye gerilerken, yılsonu enflasyon beklentisi ise %8,48’den %8,87’ye çıktı. Anket katılımcılarının Dolar kuru beklentisi ise önceki aya göre geriledi ve 3,7189 TL oldu.

DÜNYA EKONOMİSİ

  • Avrupa Komisyonu, yayınladığı “Kış 2017 Ekonomik Görünüm” raporunda Euro Bölgesi’nin 2017 ve 2018 yılı büyüme tahminlerini sırayla 0,1’er puan yükselterek %1,6 ve %1,8’e çıkardı. Raporda küresel büyümenin hız kazanacağı öngörülürken, Euro Bölgesi’nde enflasyonun kısa vadede olmasa da orta vadede %2 hedefine çok yaklaştığı belirtildi.
  • ABD’de, Başkan Donald Trump’ın genişlemeci maliye politikalarına ağırlık vermesi ve vergi reformunu hayata geçirmek için atılan adımlar nedeniyle, çeşitli kurumların ABD’nin büyüme ve enflasyon beklentilerini yükselttiği görülüyor. OECD büyüme beklentisini %2,2’den %2,5’e ve Moody’s de %2,8’e yükseltirken, IMF ve Dünya Bankası’nın da beklentilerini yükselteceği tahmin ediliyor.
  • Almanya 2016’da yıllık 252,9 milyar Euro dış ticaret fazlası vererek 2015’teki 244,3 milyar Euro seviyenin üstüne çıktı ve rekor kırdı.
  • Japonya ekonomisi 2016 yılı dördüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %1 oranında büyüdü. Beklentiler %1,1 büyüme yönündeydi.

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech