Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kesintilerin Sebebi Kullanılan Malzeme

Kesintilerin Sebebi Kullanılan Malzeme

Kesintilerin Sebebi Kullanılan Malzeme

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Şubat ayı Belediye Meclis Toplantısında Barbaros Mahallesine yaşanan su kesintilerine açıklık getirdi.

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, kesintilerin sonuna gelindiğini ifade ederken, kesintilerin kendilerinden kaynaklanmadığını söyledi. Devlet Hava Yolları içerisinde kalan hattın yapımında kullanılan boruların kötü ve hurda olmasından kaynaklı yaşandığını belirten Gökhan, yaşanan sıkıntıların tanzimi konusunda mahkeme heyetine başvurulduğunu açıkladı.

Barbaros Mahallesinde yaşanan su kesintileri son aylarda sıklıkla yaşanmaya başlamıştı. Belediye Başkanı Gökhan, Şubat ayı Belediye Meclis toplantısında su kesintilerinin sebebini aktardı. Gökhan havaalanının hem genişlemesi hem de uzaması sebebi ile Hacıfaik Caddesi’ndeki alanın Devlet Hava Meydanları tarafından yapılmasının istendiğini, değişen güzergâhtaki su borularında yırtıklar tespit edildiğini ve malzemelerin kötü ve hurda malzemeden yapılması sebebi ile yaşandığını açıkladı. Gökhan, “Burada mahkeme tespiti yapılacak. Bu noktada hem imalatçıya hem de Devlet Hava Meydanlarına borunun bu şekilde olduğu ve bunun tazmini noktasında müracaat edeceğiz” dedi.

Gökhan, yaşanan kesintiler ile ilgili gerçekleştirilen meclis toplantısında şunları söyledi;

“Barbaros Mahallesinde bugüne kadar bir sıkıntı yoktu da şu anda neden böyle bir sıkıntı var. 2014 yılı içinde Devlet Hava Meydanları bizim hava alanını hem uzattı hem genişletti. Bu uzatmada Hacı Faik Caddesi havaalanının içinde kaldı. O zaman bizim de Barbaros Mahallesi kanal ve su hatları o cadde içindeydi. Hacıfaik’te kalan hattı biz de yapmalarını söyledik. Oradan geçen hattın güzergâhı değişti. 2016 tarihinde işletme alındı ancak işletme alındığı tarihten itibaren 22 adet patlama meydana geldi. Bunlar aralıklar ile meydana geldiği için çok dikkat çekmiyordu. Fakat ekiplerimiz bunun devam ettiğini fark etti. Yeni yapılan hattın bu kadar patlak vermesi dikkat çekti.”

“DEVLET HAVA MEYDANLARINA KÖTÜ MALZEME YAZISI YAZILDI”

“Şöyle bir ön tedbir yapıldı, basınç kırıcı bir sistem yerleştirildi. Bu sistem kesintileri azalttı ancak bitirmedi. 4 Mayıs 2016 tarihinde bu noktada Devlet Hava Meydanlarına yazı yazmışız. ‘Bu yapılan hatların malzemesinin kötü olduğunu’ belirtmişiz, dolayısı ile ‘bu hattın yeniden yapılmasını istemişiz’. Onlar da 2 Haziran 2016 tarihinde yazdıkları yazıda bize ‘yapılamadığını’ belirtmişler. Bunun üzerine yeniden yapmak için proje ihale dosyasını aldık. Daha önce 15-16 saatlik bir su kesintisi olmuştu. Bu kesintinin nedeni ise hattın yenilenmesi içindi. Bu arada da deponun temizliği ve Güzelyalı, Dardanos hattı ile de ilgili çalışma yapıldı.”

“MAHKEME BİLİRKİŞİSİNE GÖNDERİLDİ”

“Boruda yırtıklar tespit edildi ve malzemenin kötü olduğu, hurda malzemeden yapıldığını şu anda iddia ediyoruz. Bunu mahkeme bilirkişisine götüreceğiz ancak burada patlağı götüremiyorsunuz. Patlamamış alandaki boruyu alabilmemiz lazım. Artık Barbaros Mahallesi yeni hattan besleniyor. Şu anda boru alındı. Burada mahkeme tespiti yapılacak. Bu noktada hem imalatçıya hem de Devlet Hava Meydanlarına borunun bu şekilde olduğu ve bunun tazmini noktasında müracaat edeceğiz. Sonuçta Barbaros’taki 6 aylık süreçte sıklıkla kesilen ama en sonraki aşamada artık neredeyse her gün yaşanan kesintilerin sonuna gelmiş olduk. Gerekçesi de budur.”

MADDE 87 UYGULANACAK MI?

Su kesintileri ile ilgili yapılan açıklamanın ardından ihaleyi alan, çalışmada kötü ve hurda malzeme kullanan müteahhide hangi bir yaptırım uygulanıp uygulanmayacağı merak edildi. 2886 No’lu İhale Kanunu’nun 87. Maddesi gereği, 5 yıl sorumlu olan müteahhide ikmal ve tazmin ettirilir.

Madde 87 – Gayrimenkullerin yapım ve onarımlarında kesin kabul tarihinden itibaren 5 yıl içinde malzemenin hileli olmasından veya yapım ve onarımın teknik icaplara uygun olarak yapılmamasından ortaya çıkan zarar ve ziyan, Borçlar Kanununun 360ıncı maddesi gereğince ve 363 üncü maddesindeki sürede müteahhide ikmal ve tazmin ettirilir.

İdareler beş yıllık sürede ortaya çıkacak zarar ve noksanları tespit ile gereğinin yapılması için durumu ilgili mercilere bildirmekle ödevlidirler.

İşin nezareti kendisine tevdi edilen mühendis, mimar ve memurlar hakkında da ayrıca bu Kanunun 86’ncı maddesi uygulanır. Eren Aşnaz

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech