Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Baharat Ürünlerine Gizli Zam

Baharat Ürünlerine Gizli Zam

Baharat Ürünlerine Gizli Zam

Döviz kurunun yükselmesi ile baharat ürünlerine de yüzde 30 ila 40 civarında zam geldi. Birçok vatandaş bu zamları bilmezken özellikle toplu alım yapan işletme sahipleri, 1 ayda yaşanan yükselişten oldukça muzdarip…

Baharat ürünlerindeki rekor zam ise tarçında… 30 liradan satış gören tarçın, son zamlar ile 45 liraya yükseldi. Konu ile ilgili görüşlerini aldığımız baharatçılar, döviz kurunun yükselmesinin özelikle dışarıdan gelen ürünlerde ciddi yükselişe sebep olduğunu belirtti. Tarçın, zerdeçal, zencefil gibi ithal ürünlerin yanı pul biber, yeşil çay, karanfil, karabiber, limon tuzu gibi yerli ürünlerinde zamlandığını ifade etti.

Son zamanlarda ciddi yükselişe geçen baharat ürünleri iç,n görüşlerini aldığımız baharatçılar şunları söyledi;

Hüseyin Kocabıyık (Kibarlı bitkisel ürünler); “Doların yükselmesinden kaynaklı ürünlere göre 3’er lira, 5’er lira ürünlere göre değişen zamlar geldi. Mesela zencefili zerdeçala biraz fazlaca zam geldi. 3, 4 lira zamlandı. Daha önce 17 idi şu anda 22 lira oldu. Diğer hepsine de bu şekilde zamlar geldi. Gelmemesi mümkün değil zaten. Hepsi birbirine bağlı olduğunu için diğerleri de yükseldi.”

“KARDAN VERİYORUZ”

Kamuran Burcu (Çanakkale Baharat); “Bizim ürünler genelde yırt dışından geldiği için dolara endeksli ve genelde gümrüğe takılıyorlar baya zam geldi. Özellikle tarçına zam geldi. Yüzde yüz zam geldi diyebilirim. Kilosunu 45 liradan veriyoruz. Karımız düştü. Satışlarımızı değiştiremiyoruz hep aynı fiyattan satmak zorundayız. Karabibere, karanfile zam geldi. Öbür baharatlarda üç aşağı beş yukarı aynı. Genelde toptan satışlarımız bizi hep uyarıyorlar. Yeni aldığımız ürünlere zam koyuyoruz elimizde olan mallara fiyat farkını yansıtmıyoruz. En faz ise tarçın uçtu kilosunu 28-30 liradan verirken şu anda 45 liradan veriyoruz. Bir hafta on gün daha bu fiyata veririz ondan sonra 50 liradan aşağı veremeyiz.  Kahvede de kilo başı 4 lira fark var. Şu anda kardan yiyoruz. Artık insanların alım gücü düştü. Önceden kilosunu sormazlardı ama artık soruyorlar.  Mesela kabuklu tarçını düzenli olarak kullanan şeker hastaları var. Limon tuzu uçtu yerli olmasına rağmen şok pahalandı. Karbonatın kilosu 6 liradan 3 lira oldu. Görünmeyen böyle çok zam gelen ürünler var. Bunlar Adana’dan gelmesine rağmen bu şekilde.”

“LİMON TUZU 8 LİRADAN 12 LİRA”

Ercan Metin (Metin Baharat); “Daha çok dolar ile olan yurt dışından gele ürünlere hemen hemen yüzde 30 civarında zam geldi. Bunların dışında diğerlerine pek fazla gelmedi ya da benim toptancım çok yansıtmadı. Tarçına çok geldi. Yeşil çay, karanfil, kara biber, limon tuzu bunlar yükseldi. Limon tuzunun kilosu şu anda 12 lira. Yüzde 20, 30 arası zam geldi.”

“ZAMLAR ESNAF OLARAK BİZİ RAHATSIZ EDİYOR”

Murat Kurtulmuşcan (Kamar Baharat); “Doların yükselmesinden kaynaklı baharatlarda ciddi bir artış var. Bugün perakende fiyatını 35 liradan sattığımız ürünler, 45-50 lirayı buldu. Buda esnaf olarak bizleri rahatsız ediyor. Ben müşterime 30-35 lira dediğim malı 50 lira demek zorunda kalıyorum.  Tarçının perakende satış fiyatı 30 liradan 45 liraya yükseldi. Türkiye içerisinde yetişen ürünlerde fazla yükselme olmaz. Limon tuzu da yükseldi şu anda 12 lirayı buldu. Bunlar iki aylık zaman dilimi arasında yükseldi.”

“MÜŞTERİYE YANSITMIYORUZ”

Hasan Acet (Karabiber Baharat); “Döviz kurunun yükselmesi ile birlikte birçok ürüne, özellikle ithal ürünlere zam geldi. Ancak eski fiyattan vermeye devam ediyorum. Henüz yeni mal almadım. Kiloda 1 ya da 2 lira zam gelmesi çok önemli değil. Bunu hemen yansıtmanın anlamı yok. Kardan biraz fedakârlık yapmak lazım. Müşteri kaybetmektense bu şekilde satış yapılmalı. Yeşil çay, tarçın gibi dışarıdan gelen ürünler biraz kımıldadı. Yerli ürün olarak limon tuzunda, pul biberde zamlar geldi.”

Eren Aşnaz

 

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech