Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Troia Yılı” çalışmalarına Başkandan tam destek

“Troia Yılı” çalışmalarına Başkandan

“Troia Yılı” çalışmalarına Başkandan tam destek

Çanakkale turizmcileri son yıllarda sürekli kötüye giden kent turizmini hareketlendirmek için çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. ÇTSO Turizm Komitesi uzun süreden bu yana çalışmaları süren 2018 yılının Troia Yılı olarak ilan edilmesi için hazırladıkları proje hakkında bilgilendirmesi amacıyla Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ı ziyaret etti.

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ı ziyaret eden ÇTSO Turizm Komitesi, proje hakkında bilgilendirmelere bulunarak, proje ile ilgili belediyeden de destek istedi. Çanakkaleli turizmciler, uzun süredir üzerinde çalıştıkları 2018 Troia Yılı projesi için geçtiğimiz hafta düzenlenen tanıtım toplantısı ile yola çıkmışlardı. ÇTSO Turizm Komitesi, dün Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ı ziyaret ederek proje hakkında bilgilendirmede bulundular.

Proje hakkında ziyarette konuşan ÇATOD Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Pazarbaşı; “Turizm kötü olmasına rağmen işlerimizi takip etmeye çalışıyoruz. Yeni projeler üretmeye çalışıyoruz. Çanakkale’ye yeni değerler katmaya çalışıyoruz. Çarşamba günü STK’lar ve üniversite ile bir deklarasyon imzaladık. 2018’in Troia yılı ilan edilmesini herkes istiyor, bu bizim için de bir çıkış kapısı. Troia hepimizin değeri. Hem ülkemizin gelişmesi, hem de Çanakkale turizmine değer katması açısından önemli. Dünya’da 2’inci bilinen bir marka Troia, ama böyle bir ışığa ihtiyacımız var. 2018 Troia’nın UNESCO tarafından kültür mirası edilmesinin 20’nci yılı, hem de Troia Müzesinin açılması ihtimalinin yüzde 90’ların üzerine çıktığı bir tarih. O müzeyi de hem taçlandırmak, hem de sönük kalmaması için böyle bir etkinlik zinciri ile birlikte açılmasını öngörüyoruz” dedi.

ÇANAKKALE DÜNYADA TANINACAK

Troia yılı hakkında Başkan Gökhan’a bilgiler veren ÇATOD Yönetim Kurulu Üyesi Armağan Aydeğer, projenin Çanakkale’nin dünyada tanınması için önemli bir olanak sağlayacağını belirterek; “2016 hepimiz için çok zor bir yıldı. Bizlerin Troia için yola çıkmamızdaki en önemli şey, Troia dünyada Kudüs’ten sonra 2’inci olarak bilinen marka değeri olarak yer alıyor. Tabi bunun da en önemli 4-5 farklı faktörü var. Biri İlyada ve Odesia destanı… 7 kıtada eğitim müfredatlarına giren çok önemli bir eser. Netice itibari ile insanlar belki Türkiye’nin nerede hangi coğrafyasında olduğunu bilmiyorlar ama Troia’nın varlığından haberdarlar. Bir de doğu ile batının mücadelesini temsil ediyor. Yani geçmişten bugüne kadarki mücadelenin simgesi olarak da görülüyor. Dolayısı ile iyi bir algı yönetimine ihtiyacımız var. Bu algıyı da en anlaşılır bir şekilde yürüteceğimiz araç Troia diye düşünüyoruz. Tabi bunun etkinlik odaklı olması gerekiyor” dedi.

ÜNİVERSİTE BİR SEMPOZYUM DÜZENLEMELİ

Projenin tanıtılması konusunda çeşitli çalışmalar yapılması gerektiğini ifade eden Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, özellikle de üniversitenin katkısının önemli olacağını vurguladı. Üniversitenin Troia ile ilgili bir bilgi şöleni yapmasının duyuru için önemli olduğunu ifade eden Gökhan; “Üniversite burada önemli. Özellikle Arkeoloji Fakültesi bölümünün sempozyum hazırlığı yapması lazım. Uluslararası düzeyde bir sempozyum yapılması çok önemli. Tanıtım ve duyuru için de önemli bir konu. Çünkü bu internet ve çağırılar ile birlikte yayılıyor. Dünyada birçok üniversitede Troia ile ilgili çalışmalar var. Tübingen Üniversitesi bu konuda önderlik yapıyor” dedi.

ÖNEMLİ BİR POTANSİYEL

Ziyarette konuşan TÜRSAB Çanakkale-Körfez Bölgesi Genel Sekreteri Ahmet Çelik ise, 100’üncü yıl kutlamaları sonrasında Troia projesi ile Çanakkale’nin önemli bir potansiyel sağlayacağını ifade ederek; “Çanakkale Savaşlarının 100’üncü yılından sonra turizmciler olarak kaygımız var. Bizi tetikleyecek bir dinamo yok şu an. Biz bu projenin bir dinamo görevi göreceğini ve Çanakkale turizmi için ciddi bir potansiyel yaratacağını düşünüyoruz. Brad Pitt’in oynadığı Troia filminin ne kadar büyük bir katkı sağladığını gördük. Dolayısı ile sizlerin, ÇTSO’nun öncülüğünde böyle bir projeyi hayata geçirebilirsek seyahat acenteleri olarak nasıl bir potansiyelin Çanakkale’ye geleceğinin farkındayız” dedi.

Dilek Akşen-Günnoş Yıldız

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech