Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

‘Troia Yılı’ için ortak hareket

‘Troia Yılı’ için ortak

‘Troia Yılı’ için ortak hareket

Troia’nın UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine girişinin 20. Yılı olan 2018 yılının “Troia Yılı” ilan edilmesi çalışmaları kapsamında, dün sabah saat 10.00’da ÇTSO Kongre Fuar Merkezinde, Çanakkale’de faaliyet gösteren Kurum ve Kuruluş temsilcilerin katılımlarıyla kahvaltılı bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde düzenlenen toplantı, ÇTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Selçuk Semizoğlu, başkanlığında yapıldı. ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, ÇTB Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Üzen ve ÇASİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Akarsu, MUSİAD Çanakkale Şube Başkanı Ali Osman Yıldız, Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Sefer Göztepe, Troya Kültür Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Seyhan Boztepe, ÇATKAV Başkanı Kadir Kenar, Çanakkale TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çelik ile beraber Sivil Toplum Kuruluşlarından ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nden birçok temsilci katıldı.

Toplantı, ÇTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı T. Selçuk Semizoğlu’nun yaptığı açılış konuşması ile başladı. Açılış konuşmasının ardından kürsüyü devralan ÇATOD Yönetim Kurulu Üyesi Armağan Aydeğer, ‘2018 Troia Yılı’ için özel hazırlanan videoyu katılımcılara izlettikten sonra, bu girişimin önemiyle alakalı konuşmasını gerçekleştirdi. Çanakkale için çok önemli olan bir proje için bir araya geldiğimizden dolayı çok mutluyum diye sözlerine başlayan Aydeğer konuşmasına şöyle devam etti; “Troia 5 bin yılı aşkın tarihi ile sadece Türkiye’nin değil dünyanın en önemli kültür mirasları arasında yer almaktadır. Troia’yı dünya çapında en çok bu kadar önemli kılan şey ise bu topraklarda yazılmış ‘İlyada’ ve ‘Odesa’ destanlarıdır. Troia aynı zamanda dünya medeniyetlerinin referans kaynağı olması sebebiyle çok önemli bir değer. Artık insanların bir ülkeye gelmesi, ziyaret etmesi için gerçek nedenlere ihtiyacı var. Ve bu gerçek nedenlerin doğru bir algı ile yönetilmesi lazım. Stratejik iletişim yöntemleri kullanarak, doğru bir planlamayla güzel şeyler gerçekleştirebiliriz. Bu nedenle Troia’nın varlığı bu açıdan çok önemli. Dünyada turizm ile ilgili çok büyük stratejik hamleler yapan ülkeler var. Bu nedenle bizde çok iyi bir strateji ile bu süreci yönetmeli, turizm açısından gerekli kazanımları çıkarmak için elimizden geleni yapmalıyız. 2018 yılının çok önemli iki gerekçesi var. Biri 1998 yılı Troia’nın dünya tarih mirasına seçilişinin üzerinden 20 yıl geçip, 2018 yılı 20. Yılı olacak olması. İkincisi ise yapımı yıllardır devam eden ve artık bitimi yaklaşan Troia Müzesi’nin açılışının 2018 yılında olacak olması. Bu kadar önemli olan bir müzenin açılışında, dünyada heyecan yaratacak büyük bir etkinlik düzenlemek şart.

“TROİA YILI NE KAZANDIRACAK”

Bu işin en önemli aktörü Kültür ve Turizm Bakanlığı. UNESCO 20. Yıl, 50. Yıl, 100. Yıl gibi etkinliklerde desteklerde bulunacaklarını ifade ettiler. Bu yılın gerçekleştirilebilmesi için bir deklarasyonla bütün Türkiye’ye ve yurtdışı camiasına ilan edilmesinden bahsediyoruz. Sonrasında yurtdışı fuarlarında Troia temasının işlenmesi gerekiyor. Bir diğer nokta ise yıl boyuna yayılmış Troia temalı her alanda,çok sayıda etkinlik düzenlememiz gerekiyor. Putin, Merkel gibi Devlet Başkanlarının katılımı ile açılacak bir Troia Müzesi dünyada çok ses getireceğinden, Troia Yılı’nın da tanıtımı açısından çok önemli olabilir. Yurt dışındaki lobi faaliyetlerimizi güçlendirmek adına 20. Yıl bağlamında da tanıtım aktivitelerinin yapılması önem arz eden konular arasında görünüyor. Bütçe konusunda Başbakanlık Tanıtım Biriminin fonları, Valiliğimizin fonları, il ve ilçe belediyelerimizin, oda ve borsaların bazı katkılarından bahsedebiliriz. Sonuç olarak bu proje gerçekleştiğinde ülke turizmimizin canlandırılması, ülke imajımızın güçlendirilmesi ve tabi ki buna bağlı olarak ziyaretçi sayılarında ciddi bir artış olacağından söz edebiliriz. ‘2018 Troia Yılı’ hayalini gerçekleştirdiğimizde, Çanakkale bölgesindeki turizm artışının gözle görülür derecede artacağından bahsedebiliriz. Çanakkale’nin gerçek bir turizm destinasyonu olması konusunda bu proje ile çok önemli bir adım atmış olcağız.”

Armağan Aydeğer’in proje ile alakalı bilgi aktarımı sonrasında toplantıya katılan Kurum ve Kuruluş temsilcileri arasında görüş alışverişine geçildi. Bu kapsamda söz alan ÇTB Yönetim Kurulu Başkanı Sefer Kaya Üzen şunlara değindi; “Çanakkale haklıda dahil olmak üzere bu proje için herkesin ve her kurumun destek vereceğini düşünüyorum. Çanakkale’yi ciddi anlamda ileriye götürecek bir proje . Bununla ilgili güzel bir görevlendirme yapmamız lazım. Tüm sivil toplum örgütleri bu proje etrafında toplanmasında fayda var diye düşünüyorum.”

Görüşlerini bildiren bir başka isim ÇASİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Akarsu konuşmasında; “Bu proje kapsamında birlikte hareket etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bu projenin siyasi ayağı da çok önemli. Geçtiğimiz günlerde AK Parti Çanakkale Milletvekili ve Grup Başkan Vekili Bülent Turan’ı ağırladık. Orda da ifade ettik. Çanakkale ile alakalı herhangi bir projede, ilimize katkı sağlayacak bir projede Çanakkale’deki bütün kurumlar olarak her türlü desteği verelim ve bu konuda deklarasyon altına imza atalım. Beraber hareket edelim. Bu proje çok önemli bir proje. Bu kapsamda gerekirse Ankara’ya bile gidilip baskı yapılması gerektiğini düşünüyorum. Biz ÇASİAD olarak bu konunun arkasında duruyoruz ve bütün kurumlarında destek verdiğini görüyoruz. Çünkü bu ve bunun gibi projeler Çanakkale’nin gelişimi açısından çok önemli” dedi.

ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer ise konuyla alakalı çağrısında, bu projeye her türlü desteği vereceklerini ve hatta bir sonraki toplantının ÇOMÜ ev sahipliğinde yapılmasından mutluluk duyacağını belirterek başladığı sözlerine şu şekilde devam etti; “Sadece siyasetçilerin değil, devlet bürokrasisinin de destek vermesi gerekiyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı bu işin sahibi ama yetmez. Dış işleri Bakanlığının da bu işlerin içine girmesi lazım. Bu işlerin uluslararası platformlarda kotarılması, dış ilişkilere dayanır. Yani orada kimi tanıyorsunuz? UNESCO ve Birleşmiş Milletlerde kimlerin desteğini alabilirsinizi? Bunlar çok önemli. Ülke kazancı açısından baktığımızda bu projeler çok önemli. En az iki bakanlığımızın bu işin içerisinde olması gerekir. Çanakkale’nin değerli siyasetçileri ve bürokratlarının, bizlerin bu işin içine girmemiz ve elimizden geleni yapmamız gerekiyor.”

Toplantıya katılan bütün kurum ve kuruluş temsilcilerin söz aldığı ve bu projeye destek verdiğini belirttiği açıklamaların temelinde ise birlik çağrısı vardı. Bu proje etrafında buluştuğumuz noktada siyasi tavırların ve çıkarların bir tarafa bırakılıp sağ görüş sol görüş değil ortak bir görüş oluşması gerektiği konusunda ve birlikte hareket etmek gerektiği hususunda özen gösterilmeli fikri oluştu.

ÇASİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Akarsu’nun deklarasyon çağrısında bulunmasının ardından ise dikkat çeken bir ayrıntı ortaya çıktı. ‘2018 TROİA YILI DEKLARASYONU’ başlığı altında bir deklarasyon, toplantıya katılan bütün kurum ve kuruluşların temsilcilerine imzalatıldı. (Engin Ören – Aslı Yıldız)

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech