Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sağlıkta Adım Adım Özelleştirme

Sağlıkta Adım Adım Özelleştirme

Sağlıkta Adım Adım Özelleştirme

Hasta muayene ücretlerine yüzde 20 ile yüzde 60 oranında zam yapılacağı öğrenildi. Zamlar hakkında görüşlerini aldığımız vatandaşlar, kesilen ücretlerden de yapılan zamlardan da haberdar olmadıklarını belirtti. Doktor ve uzmanlar ise bu zamların sağlıkta özelleştirmeye giden adımlar olduğunun altını çizdi.

Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği’nde değişiklik yapılmasına dair tebliğin, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiği öğrenildi. SGK tarafından muayene ücretlerine yapılan zam sonrası, devlet hastanelerine gidenlerin muayene ücretleri 5 liradan 6 liraya, özel hastaneye gidenlerin muayene ücretleri ise 12 liradan 15 liraya yükseltildi.

Konu ile ilgili vatandaşların ve sağlık uzmanlarının görüşlerini aldık. Vatandaşlar, ne alınan ücretlerden ne de yapılan zamlardan kamuoyunun bilgisi olduğunu, kesintilerin ya maaşlarından habersizce kesildiğini ya da eczanelerde ilaç parası olarak alındığını söyledi. Aynı zamanda uzmanlar ise Sağlım Sisteminin giderek özelleştirildiğini bu zamlarında sağlıkta özelleştirmenin adımı olduğunun altını çizdi.

 

Yapılan muayene zamları ile ilgili görüşlerini aldığımız sendikacılar ve vatandaşlar şunları söyledi;

Bülent Küreği (SES Hukuk Sekreteri); “Muayene ücretlerine ve ilaç katkı paylarına yapılan zamlar daha önceden belirlenmiş ve bilinen şeyler. Çalışan insanların üzerinden alınan totale baktığımız zaman, kesinti yaklaşık 700 küsur liranın üzerinde olmasına rağmen bu kesintinin hala yetmediği ve insanlardan ayrıca katkı istendiği söyleniyor. Amerikan Sağlık Sistemi olarak Türkiye’ye rol model olarak biçtikleri sistemde, hastanelerin özelleştirilmesi planlanıyor. Bununla birlikte yatırılan primlerin yetersiz olduğu söylenecek. Muayene ücretlerinde söyledikleri gibi yataklı yoğun bakım ücretlerinde ek ücretler istenecek ve bu ücretleri durumu olmayan birçok insan ödeyemeyecek.”

 

“UYGULAMALAR ÖZELLEŞTİRMEYE DOĞRU GİDİYOR”

Berhan Sancay (Emekli Doktor); “Getirilen son zamlar halka yönelik halkın iyiliği için getirilmiş olan zamlar değil. Uygulama özelleştirmeye doğru gidiyor bu da halk ve toplum sağlığı açısından son derece riskli bir durum. Umarım olmaz çünkü halkın sağlık hizmetlerine ulaşması daha da zorlaşacak. Zaten ekonomik sıkıntınlar gündemde. Bunlar son derece sakıncalı uygulamalar, umarım geri çekilir.”

 

“HEYET İLAÇLARINDA DAHİ FARK ÖDÜYORUZ”

Leyla Yılmaz (Emekli); “Muayene ücretlerine yeni zam geldiğini bilmiyorum. Haberimiz yok. Kamuoyunu çok fazla bilgilendirmiyorlar. İnsanlar tepki duyar diye bilgilendirmiyorlar. Bir kamu kuruluşundan emekli olduğum için maaşımdan kesiliyor. Biz bunun farkında bile değiliz. Bu nedenle tepkilerimiz de yersiz kalıyor. Devamlı kullandığım ilaçlar vardı onlarda bile var. Heyet raporlu olmasına rağmen onda da bir fark ödüyorum.”

“KESİNTİDEN HABERİMİZ OLMUYOR”

Halim Erdoğan Ateşli (Emekli); “Biz para vermiyoruz diye biliyoruz ama maaştan kesiliyor. Bizim haberimiz olmuyor. Doktor kâğıdını eczaneye getiriyoruz oda ilacı veriyor, ne kesiyorlar onu bile bilmiyoruz.”

“UYGULAMALAR SÖYLENDİĞİ GİBİ DEĞİL”

Erdal Şahin (Emekli); “Muayene oluyoruz ama yüzdelik kaç alıyorlar bilmiyoruz. Ben emekliyim emekli maaşından kesiliyor. Ne kesildiğinden de haberimiz yok. Napıyorlar, nasıl kesiyorlar bilmiyoruz. Sözde sağlık ücretsiz deniyor. Sadece televizyonlarda söylüyorlar. Uygulamaya gelince öyle olmuyor.” Eren Aşnaz

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech