Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Nefes Alamıyoruz!

Nefes Alamıyoruz: Partikül Madde

Nefes Alamıyoruz:

Partikül Madde Emisyonları Açısından Türkiye’de Hava Kirliliği

www.toraks.org.tr’de yer alan habere göre;

Türk Toraks Derneği Hava Kirliliği Görev Grubu tarafından gerçekleştirilen ve önümüzdeki hafta yapılacak olan Türk Toraks Derneği 25. Yıllık Kongresi esnasında paylaşılacak olan yukarıdaki başlıklı bilimsel araştırmada, yazarlar partikül madde yönünden Türkiye’nin hava kalitesini ortaya koymayı ve 2015 – 2016 yıllarını birbiriyle kıyaslamayı hedeflemişlerdir. Bunun için de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı’nın kamuoyuna açık verileri partikül madde (PM10) yönünden analiz edilmiştir (PM10: 10 mikrondan küçük partikülleri göstermektedir). PM10’nun saptanan yıllık ortalama değerleri ulusal mevzuat, Avrupa Birliği (AB) ve Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) belirlediği değerler ile karşılaştırılmıştır.

Buna göre ülkemizde normal PM10 sınırlarını ulusal mevzuat değerlerine göre aşan istasyon sayısı 86 (% 51), AB değerlerine göre aşan istasyon sayısı 133 (% 79) ve DSÖ değerlerine göre de 165 (% 98) istasyondur. Yıllık ortalama PM10 düzeyi 100 µg/m3’ün üzerinde olan istasyonlar Muş, Ağrı Doğubeyazıt, Iğdır, Kayseri Hürriyet ve Tekirdağ Merkez’dir (126 – 102 µg/m3).

İstanbul, Ankara ve İzmir illerindeki istasyonlarının yıllık ortalaması sırasıyla 46, 66 ve 41 µg/m3’tür. Tüm istasyonlar yıllık ortalamalar açısından 2015 ve 2016 yılı olarak karşılaştırmalı olarak değerlendirildiğinde; 15 il (%18) ve 85 (% 42) istasyonda 2016 yılında kirlilik artışı mevcuttur. Sonuçta yazarlar PM10 düzeyleri açısından Türkiye genelinde hava kirliliği sorununun tüm ciddiyetiyle 2016 yılında da artarak devam ettiğini saptamışlardır.

Öte yandan önümüzdeki yıllarda yoğun olarak termik santral yapımının planlandığı illerde halen hava kirliliğinin zaten ciddi bir sorun olduğu ve yapılacak yeni santrallerin bu sorunu daha da ağırlaştıracağı bu araştırmada vurgulanmıştır. Burada bilinmesi gereken önemli noktalardan bir de bu verilerin PM10 ölçümleri üzerinden yapıldığı oysa daha da büyük tehlike olan 2.5 mikrondan küçük partikül (PM2.5) düzeyi konusundaki verilerin ise ülkemizde maalesef henüz tüm istasyonlarda rutine sokulmadığıdır. Bu nedenle tehlikenin daha da büyüğünü tam olarak bilinememektedir.

“Unutmayın, temiz hava haktır.”

http://toraks.org.tr/halk/News.aspx?detail=3772

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech