Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Özelde Yüzde 10 Devlette Yüzde 30

Özelde Yüzde 10 Devlette

Özelde Yüzde 10 Devlette Yüzde 30

Milli Eğitim Bakanlığının Özel Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri için yaptığı yüzde 10 öğrenci hakkı düzenlemesi sonrası, devlet okullarında uygulamanın nasıl olduğunu araştırdık.

Milli Eğitim Bakanlığı yaptığı yeni düzenleme ile ‘Özel Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri Üretim Yönergesi’  hazırladı. Buna göre ders saatleri içerisinde atölye ve laboratuvardaki çalışmalarda üretilen ürünlerin satış gelirinin en az yüzde 10’u ilgili öğrencilere, ‘öğrenci hakkı’ olarak ödenecek.

Özel olmayan Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinde ise döner sermaye işletmesi ile öğrencilere üretim üzerinden mevzuatta belirlenen yüzde 30 ücret ödemesi yapılıyor. Konuyla alakalı olarak Çanakkale Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Saffet Uzel gazetemize yaptığı açıklamada şunları söyledi; “Döner sermayesi olan Mesleki Ve Teknik Anadolu Liselerinde, alınan iş üzerine koyulan karda öğrenci payı, devletin mevzuatta belirttiği şekilde yüzde 30’dur. Ama okul müdürü uygun gördüğünde bu yüzde 30’luk dilimi istediği kadar arttırabilir. Biz de okulumuzda bu oranı yüzde 50 seviyesine yükselttik. İş bitip para bizim hesabımıza yattığında öğrencilerin hakkı olan parayı anında öğrencilerin hesabına aktarıyoruz. Hem okurken para kazanması hem de işi bitirdiğinde yaptığı işin işe yarayan bir şey olduğunu görmesi, öğrenciyi mutlu ediyor. İkinci dönemde 70-75 bin TL civarı bir iş almış durumdayız. Bu işte öğrenciler üretecek ve bu işten yüzde 50 oranında öğrenci hakkı olarak para alabilecek. Tabii 15-18 yaş aralığında olan ve velilerinden onay alınan öğrenciler çalışabiliyor.”

Döner sermayesi olmayan devlet okullarında ise atölye ve laboratuvarlarda üretilen ürünler temrin olarak geçiyor. Bu temrin olarak belirtilen ürünlerin satışı söz konusu olmuyor. Engin Ören

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech