Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Cama hayat veren kadın

Cama hayat veren kadın

Cama hayat veren kadın

25 senedir cam dekorlama sanatı ile ilgilenen Zerrin Saraçoğlu atölye çalışmaları ile cama yeniden hayat veriyor.  Geri dönüşüm konusunda da çok duyarlı olan Saraçoğlu cam şişelerden duvar süsleri yapıyor.

Edebiyata ve cam sanatına olan tutkusu 25 senedir hiç sönmeyen Zerrin Saraçoğlu camla olan hikâyesini gazetemize anlattı. Endüstriyel ürünlerden kişiye özel tasarımlara, hayal gücü ile sınırlı her türlü ürünü çıkarabildiği atölyesinde Saraçoğlu ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

BİR CAM RÜYASI: CAM-I ZERRE

“Atölyemizin adı Cam-ı Zerre Cam Seramik Tasarım Atölyesi’dir. Biz camda bir zerreyiz anlamındadır. Eşimin de katkıları ile gecemi gündüzüme katarak bu atölyeyi kurdum. Daha çok cam ve seramik çalışıyoruz. Cama kapıldım, her şekle girebilir. İnsanlar cama biraz çekinerek yaklaşır ama zamanla alışırsınız.  Zaman içerisinde cam kırıklarının içerisine elinizi sokar hale gelirsiniz.  Camdan değişik sanat ürünleri elde etmek için atölyemizde füzyon, mozaik tekniği, cam dekorlama, alevle çalışma, kumlama ve vitray gibi farklı teknikler kullanıyoruz. Camla hayal gücünüzde ne varsa yapabilirsiniz. Yeter ki bu işi sevin. Sadece zamana ve meşakkate hazır olmalısınız. Fırınlama işleminin bitmesi iki gün sürüyor. Mutfak ve salon arasındaki servis camlarını, işyerlerinin dekorlarını, evlerin kapı numaralarını renklendirip, süsleyebilirim. Cama destek olmak için çok farklı eğitimler aldım. Hat, seramik, ebru, takı tasarımı eğitimleri ile cam üzerinde hayal gücümü daha çok geliştirdim. Camın her halini çok seviyorum. Mesleğe cam boyama ile başladım. Ankara Atatürk Kültür Merkezi’nde resim eğitimi aldım. Beş yıl önce Çanakkale’ye yerleşince füzyon ile tanıştım. Alevle çalışma ile boncuklar, takılar yapıyorum. Yüzyıllar öncesinde de camdan mutfak malzemeleri yapılıyordu. Cam sanatçıları dünyanın birçok bölgesinde çok güzel eserler veriyor.”

CAMIN KULLANIM ALANI ÇOK GENİŞ

Füzyon tekniği ile beş yıldır ilgilendiğini ifade eden Saraçoğlu; “Füzyon; camın 800’lü derecelerde eriyerek şekil alması demek. İster kalıpla ister cama sürdüğünüz boyalar ile dekor verebilirsiniz. Bir tabak ya da başka bir şey yapabilirsiniz. Atölyemde seramik kalıplar ile çalışıyoruz.  Şaloma dediğimiz düzeneğin derecesi 1000 derecelere kadar çıkar. Dünyanın her yerinde üretilen camların erime dereceleri farklıdır. Bütün tekniklerde aynı camın yine aynı camla birleşmesi mümkündür” dedi.

CAM DOĞADA ÇÖP OLAMAZ

Geri dönüşüm konusunda da duyarlı olan Saraçoğlu; “Geri dönüşüm noktasında da çok zevkli çalışmalarımız var. Camdan olan tüm malzemeleri geri dönüşüme kazandırmak amaçlı şimdilik süs eşyası olarak üretiyoruz ama daha büyük çalışmalar yapmak hedefindeyim. Şişeleri eriterek üstlerini süslüyorum. Edebiyata olan ilgimden dolayı erittiğim şişelerin üzerine şiirler yazıyorum. Onları boncuk boyaları ve çeşitli malzemeler ile süsleyerek duvara asacak konuma getiriyorum” diyerek düşüncelerini ifade etti.

ATÖLYEMİZ SANAT YUVASI

“Yaz sezonunda turistlere hitaben satış yapmaya çalışıyoruz.  Sanata kendini adamış arkadaşlarımla beraber üretiyoruz. Edebi söyleşilerimizi de bu atölyede gerçekleştiriyoruz. Karanlık bir dünyada bu atölye bize ışık oluyor. Herkesin bu işe bulaşmasını istiyorum. Sanatla ne kadar çok kişi ilgilenirse o kadar değerini anlarız. Çanakkale’de en büyük fırınlardan birine sahibim. Hem seramik hem de çini pişirebiliyorum. Üretmek isteyen çok insan var. Ama insanları ürünlerini sunabilecekleri pazarlara yönlendirebilecek bir kanal yok.  Bunu Ankara’da Eskişehir’de belediyeler çok iyi organize ediyor. Üretici ve tüketiciyi bir araya getiriyor. Ulusal ya uluslararası festivaller ve fuarlar aracılığıyla olabilir. Geleneksel olarak öyle güzel el işçiliği ürünlerimiz var ki. Yurtdışında pazarlama kanalları açılmalıdır.  Hediyelik eşya sektörü yavaşladı. Ekonomik kaygılar insanları içine kapattı. Atölyemde öğrenmek isteyen herkese bildiklerimi öğretiyorum. Bizimle birlikte atölyede çalışmak isteyen herkesi bekliyorum. Gönüllülük esasına göre bir ekip anlayışı içerisinde çalışıyoruz. Atölye giderlerine de aynı şekilde ortak oluyoruz. Sadece saat ücreti ile cam boncuk eğitimi veriyorum. Çünkü dünyanın en kaliteli cam malzemesini kullanıyorum. Bunun da ağır bir maliyeti oluyor.”

Dilek Akşen

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech