Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kaya; “İthal hayvan et fiyatlarını düşürmez”

Kaya; “İthal hayvan et
                   İsmail Kaya

Kaya; “İthal hayvan et fiyatlarını düşürmez”

Ülkede ithal hayvanla et fiyatlarının düşmesinin beklendiği şu günlerde, Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya’nın gazetemize yaptığı açıklama kafaları karıştırdı.

Son günlerde gündemde olan et fiyatlarının düşmesi ile alakalı haberi önceki gün gazetemizde paylaşmıştık. Ülkeye ithal hayvan gireceği, bu sebeple de et fiyatlarında düşüş meydana geleceği konusu şu sıralar ülke gündeminde de tartışma konusu. Bu konu ile alakalı gazetemize konuşan Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya; ithal hayvanın iç piyasadaki arz-talep dengesini sağlamak adına yapıldığını, bu durumun et fiyatlarını düşürmeyeceğini belirttiği açıklamasında şunları söyledi; “Et fiyatlarının düşeceğini zannetmiyorum. Ama et fiyatları artar mı derseniz iki taraflı düşünelim. Tüketiciyi de üreticiyi de iyi analiz etmek gerekiyor. Tüketen milyonlar varken, üreten yüz binler var. Üretmek kolay değil. İthal et gelecek, et fiyatları düşer mi diye bir soru şu an gündemde tartışma konusu. Et fiyatları düşerse, üretici ciddi şekilde olumsuz manada etkilenir. Çünkü son günlerde oluşan rakamlarla canlı hayvan kilosu 25 TL’den kesiliyor. Yani üreticinin cebine giren kiloda 25 TL. Ama vatandaş bu etin kilosuna 40 TL ödüyor. Burada ciddi şekilde bir fiyat artımı görüyoruz. Et ve Süt Kurumu et fiyatlarını dengede tutmak için belli yerlerde şubeleşiyor. İthal hayvan getirilip üreticiye dağıtılıyor. Yurt dışından şu günlerde ithal hayvan getirilecek ve üreticiye dağıtılacak. Et ve Süt Kurumu bu ithal ettiği ve üreticiye dağıttığı hayvanı, aynı zamanda üreticiden satın alma garantili dağıtıyor. Yani üreticiler, pazar bulamaz, eti satamaz olursa Et ve Süt Kurumu üreticiden bu eti kendisi satın alıyor. İşte bu sistem et fiyatlarını dengede tutmak için yapılıyor. Tahmin ettiğim kadarıyla Bakanlık şu anki fiyatları dengede tutmaya çalışıyor. Bu dengeyi tutmak ta kolay değil. Sonuçta bir arz-talep var. Fiyatlar bu arz-talep dengesine göre şekilleniyor. İç piyasaya yeterli hayvan sokulamadığı takdirde, üretim olmadığı takdirde, fiyatlar artacaktır. Şu an fiyatı kasaplar belirliyor. Ama şu anda Et ve Süt Kurumu kendi satış birimlerini açmaya başladı. Bu satış birimlerinde çok düşük karlarla satış gerçekleştiriliyor. Bu durumda fiyatlar konusunda piyasada şu an için bir denge oluşturuluyor.”

ARACI FİRMA YERİNE ET VE SÜT KURUMU

“İthal edilen hayvanlar üreticiye nasıl dağıtılıyor konusuna gelecek olursak. Daha öncesinde aracı firmalar tarafından üreticiye dağıtılıyordu ve bu durumda rakamları firma belirlediği için ithal edilen rakamın çok daha fazlasına üreticiye bu hayvanlar satıldı. Ancak bu sefer Et ve Süt Kurumu bu işi kendi üstlendi. Sermaye sorunu yaşayan üreticiler Ziraat Bankasından işletme kredisi çekerek bu ithal hayvanı alabilecek. Üreticiler ithal edilen hayvanı işletmesindeki üretim kapasitesi raporlarına göre alabilecek. Şu an için bu ithal edilecek hayvanların üreticiye satılması konusunda bir hibe projesi yok.”

Engin Ören

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech