Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bir dokun, bin ah işit

Bir dokun, bin ah

Bir dokun, bin ah işit

Son zamanlarda yaşanan ekonomik gelişmeler sonrası pazar esnafına satışları sorduk. Esnaf, ‘bir dokun bin ah işit’ misali veryansın etti. Fiyatların düşmesine rağmen satışların olmadığını dile getiren pazar esnafı, durumun fazlası ile ağır olduğunu ifade etti. Özellikle, son 20 gün içerisinde iş yapılamaz olduğunun altını çizen esnaf, “Daha fazla böyle gitmez” diye konuştu.

Fiyatların düşmesine razı olmalarına rağmen satışın hiçbir şekilde olmadığını söyleyen esnafın ortak görüşü ise alım gücünün ciddi şekilde düştüğü oldu.

Recep Tosunoğlu; “Son 10 yılın en kötü yılı bu yıl. Ben 35 yıldır bu işi yapıyorum. Bu kadar kötü bir yıl daha önce olmadı. Ümidimiz takatimiz kalmadı. Mal satamıyoruz. Etiketler 1 lira, bu 1 liraya bile mal satamıyoruz. En adi paraya bile satamıyoruz. Anlam veremiyoruz. Eskiden böyle değildi. Eskiden malı 1-1,5 lira yaptığın zaman kopardı. Şimdi öyle bir şey yok.”

“FAZLASI İLE AĞIR”

“Ben değil bütün esnaf arkadaşlar, bütün iş kolları böyle.  Masraflar çok fazla, paranın hükmü yok ancak satışta da iş yok. Anlaşılır gibi değil, hiçbir şeyi çözemiyoruz. Çok ağır, fazlası ile ağır. Bu saatte fiyat 1 lira olduğu zaman normalde malın bitmesi lazım. Ama maalesef böyle. Böyle açıyoruz, akşamda böyle toplayıp gidiyoruz. Manzara güzel hepsi bu. Nasıl olacak bilmiyoruz ancak bu böyle gitmez. Bunun böyle gitmeyeceği kesin.”

“MALIN 1 LİRAYA KALMASINA DA RAZIYIZ”

Ahmet Türkmen; “Satışlar kötü, almaya gitsek yerinden alamıyoruz. İnsanlar da haklı büyümesi, 70-80 lira, tarladan malı hasat edeceksin. Mazot 4.75 lira hala bir buçuk liraya mal satıyorsun. Onu da satamıyorsun. Sürüm yapsa kalsa sıkıntı yok. Mal 1 liraya kalmasına da razıyız. Ancak satılmıyor.

“GELİR BELLİ GİDER BELİRSİZ”

İzzet Tetik; “Şu an dolar yükselmesi ve kışların sert geçmesinden dolayı son bir ay içerisinde piyasa çok durgun. Yirmi günden beri işler hemen hemen yarı yarıya. Alışveriş sistemli. Bir kilo alanlar yarım kilo almaya başladı. Biz bunu doğalgaza bağlıyoruz. Kış olunca insanlar önce ısınma derdine düşüyor. İnsanların geliri belli ancak gideri belirsiz. Belirsiz olduğu için de alışverişten kısmaya başladılar.”

“25 KASA MAL 12 KASAYA DÜŞTÜ”

Suat Acar; “Her geçen günü arıyoruz. Mal çok fiyat yok. İnsanları rağbeti kısa. Çok insan marketi, kartları tercih ediyor. Özellikle çalışan kesim. Bunun için de pazarlar her geçen gün değerini kaybediyor. Son bir aydır satışlarda düşüş var. Neden bizde bilemiyoruz. Ben her Pazar 20 kasa elma satıyordum. 10-12 kasaya kadar düştüm. Geçen yıl bu aylarda 25 kasa elma satıyordum. Bu yıl elma sezonu başladı 20 kasa sattık ancak son bir aydır yarıya düştü.”

İlker Demirtaş; “İşler çok düştü. Yılbaşından bu yana iş yok. Alım gücü gözle görülür şekilde düştü. Şartlar günden güne ağırlaşıyor. Daha önce sattığımız malların yarısını satıyoruz şu anda. Fiyatlar aynen devam ediyor. Hiçbir değişiklik yok. Alım gücünden dolayı satışlar iyice düştü.”

Ercan Demiroğlu; “İşler durgun geçiyor ama napalım bir şey yapamıyoruz. Tahminen 4-5 aydır aslında bu böyle. Ancak az çok demeden Allah bereket versin diyoruz. Fiyatlarda bir sıkıntı yok, alım gücü düştü.”

“ARACILAR KAZANIYOR”

Ayşe Yılmaz; “Bizim satışlarda çok bir değişiklik yok. Son bir aydır fiyatlar çok pahalı, aracılar kazanıyor. Üretici hiçbir zaman kazanmıyor. Satışlarda ki düşüş bize de yansıyor ancak biz her gün Pazar gittiğimiz için bizi biraz kurtarıyor.”

Eren Aşnaz

 

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech