Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

ÖTV’deki indirim tatmin etmedi

ÖTV’deki indirim tatmin etmedi

ÖTV’deki indirim tatmin etmedi

Çanakkale’de ticari aracını yenisiyle değiştiren toplu taşıma aracı sahipleri, ÖTV’deki indirim oranlarından şikayetçi…

Ticari araçlarda aracını yenilemek isteyen esnafa yüzde 45’e varan oranda ÖTV indirimi uygulaması başlatılmıştı. Ticari taksilerde motor hacmine göre yüzde 20 ile yüzde 45 arasında değişen indirim oranları; Otobüs, dolmuş, minibüs, kamyonet ve halk otobüsünde yüzde 1 ile yüzde 4 oranında görülüyor. Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odasına üye olan esnafların ise bu duruma, “Aynı odaya kayıtlı esnaflarız ama taksicilerin faydalandığı indirim oranlarından faydalanamıyoruz” diyerek şikayette bulundukları alınan bilgiler arasında…

Konuyla alakalı açıklamalarda bulunan Çanakkale Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Ali Demir; “Bizim odamıza kayıtlı olan ticari taksilerde yüzde 45’lere varan ÖTV indirimi yapıldı. Bunun için hükümete teşekkür ediyoruz. Ama minibüs, kamyon, halk otobüsleri gibi toplu taşıma araçlarında yüzde 1 ile yüzde 4 arasında indirim oldu. Bu esnafların hepsi bizim odamıza kayıtlı esnaf olduğu için bir ayrışım oldu. Taksici esnafına yüzde 20 ile 45 arasında indirim yapılırken diğer esnafların aldığı indirim, çok çok az. Bu duruma en azından KDV oranlarında bir düzenleme yapılarak bir denge getirilebilirdi. En azından bu durumda taksiciler dışındaki minibüs ve otobüs esnafı da haklarına kavuşmuş olurdu.” dedi.

“ÖZEL HALK OTOBÜSLERİNİN DURUMLARI ÇOK ZOR”

“Halk otobüslerinin üzerinde gerçekten çok büyük yük var. Hükümetin çıkardığı 65 yaş üzerinden ücret alınmaması yasası kapsamında Halk otobüslerine 600 TL kadar bir destek veriliyor ama bu yeterli değil. Yani Çanakkale’deki 65 yaş üstü ücretsiz kullanımlar gerçekten çok fazla… Bir kişinin günde bazen 22 kez halk otobüsüne bindiği kayıtlar arasında var. Engelli bir vatandaş bile araç alımında yüzde 30 indirim alırken, otobüslerin bu oranlardan faydalanamaması, esnafta mağduriyete yol açıyor. Özel halk otobüslerinin gelir vergisi yüzde 18 iken öğrenci servislerinden yüzde 8 KDV alınıyor. İki araç da özünde toplu taşıma yapıyor. Ama gelir vergilerine bakıldığında otobüslerden alınan vergi daha fazla. Burada bir dengesizlik söz konusu. Özel Halk Otobüslerinin durumları çok zor. Aynı odaya üye olan esnaf farklı oranlarda indirim alınca bu şikayet olarak bize yansıyor. Bu konuda oluşan mağduriyetlerin giderilmesi açısından hükümetten yeni bir düzenleme bekliyoruz”

Günnoş Yıldız – Engin Ören

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech