Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Her gün Zam, Zam, Zam!

Her gün Zam, Zam,

Her gün Zam, Zam, Zam!

2017’nin ilk haftası temel tüketim maddeleri ile sebze ve meyvelere fahiş biçimde yapılan zamlarla başladı. Astronomik ölçüde zamlanan gıda maddelerini Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya ve Tüketici Koruma Derneği (TÜKODER) Şube Başkanı Ali Rıza Berkit’e sorduk. Kaya, pazarda ki sebze ve meyve artışlarını kış döneminde olunması ile yaşanan don olaylarından kaynaklı olduğunu belirtti. Yaşanan afetlerden kaynaklı üreticinin malını toplayamaması ve yeterli ürünün gelmemesinden kaynaklı artışların olduğunu ifade eden Kaya, havaların düzelmesi ile fiyatlarında normale döneceğini açıkladı.  TÜKODER Şube Başkanı Berkit ise 2017’ye terörün yanı sıra ekonomik terör ile girildiğini söyledi. Döviz kurlarının başını alıp gittiğini söyleyen Berkit,  fırsatçıların afet olaylarını bahane ederek daha fazla kar sağladığını açıkladı. Üretici değil kimin kazandığının bilinmediğini belirten Berkit, ekonominin bir an önce düzeltilerek daha kolay ve yaşanabilir bir ülke olmamız gerektiğini ifade etti.

Öncelikle fahiş artışların yaşandığı sebze ve meyveler hakkında görüşlerini aldığımız Kaya, bu artışların normal olduğunu belirterek;  “Havaların soğuması işe birlikte sebze fiyatlarında da bir artış bekleniyordu. Bu her zaman böyle olmuştur. Kişilerin tarlaya girip çalışamayacağı kadar soğuk havalar olduğu için ürünlerin bir kısmı zarar görmüştür.  Üretici, tarlaya gidemez hale gelmiştir. Bundan dolayı da fiyatlar bir şekilde artmıştır. Kış ayı olması sebebi ile bunun sıkıntısı. Önümüzdeki günlerde havaların tekrar düzelmesi ile bir rahatlama olacaktır. Dışarıdan gelen mallar havaların soğuk, kapalı ve kar kış olması ile ürünler gelememiştir. Elde olan ürünler bu bölge için yeterli olmadığı için geçici kış durumları yaşanmıştır. Bu önümüzdeki günlerde havaların düzelmesi ile normale döner” diye konuştu.

“ÇARŞI PAZARDA YÜKSEK FİYATLANMALARI GÖREBLİYORUZ”

2017’ye ekonomik terör ile girildiğini belirten Berkit ise; “2017’ye girerken hepimizin yazdığı gibi ciddi bir terör saldırı ile başladık. Hepimiz ok üzüntülüyüz artın bundan sonra bunların son olmasını düşünüyoruz. Bu terörün dışında hemen arkasından artık ekonomik terör başladı. Kamuoyunun da gözlediği gibi dolar, euro almış başını gidiyor. Bu yetmiyormuş gibi temel tüketim maddelerin de alabildiğine bir zam var. Özellikle çarşı pazar dolaşıldığında bu yüksek oranda fiyatlanmayı görebiliyoruz. Yine biz buradan iddia ediyoruz ki üreticilerin bu işten ciddi para kazandığını zannetmiyoruz. Üretici ile tüketici arasında köprü hala çok mesafeli. Hükümet bunun ile ilgili zaman zaman tedbirler alıyor gibi olmasına rağmen bugüne kadar yaşama geçen bir tedbir görmedik” dedi.

“HAYATI KOLAYLAŞTIRACAK ADIM GÖREMİYORUZ”

Fırsatçıların afet durumlarını faydalanmaya çalıştığını açıklayan Berkit; “Yaşamda bir ucuzlama, hayatı kolaylaştıracak bir adım görmedik. Doğal afetlerin dışında normal kar yağışını biz doğal afet olarak görmüyoruz. Tam tersi üreticilerin yağmur duasına çıkacak düzeye geldiklerini görüyoruz. Çünkü kuraklık var. Bunun anlamda da normal yağmur ve karın ekonomi fiyatlarını etkilememesi lazım ama maalesef bazı kişiler fırsatçılar bunu ‘kar oldu, don oldu, yağmur oldu…’ gibi durumları fırsata çeviriyorlar. Bununla ilgili önlem alınması gerektiğini düşünüyorum. Üreticilerde bundan kazanmıyor. Birileri kazanıyor. Çok hızlı şekilde daha kolay, daha iyi yaşanabilir bir ülke haline gelmemiz lazım diye düşünüyorum…” şeklinde devam etti.

(Eren Aşnaz)

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech